ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗς Ι.Β. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Εργοδοτική τρομοκρατία και απειλές, σεξιστικά σχόλια και ελαστική εργασία με σπαστά μεροκάματα συνθέτουν την εικόνα για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην τουριστική σεζόν. Καταγγέλλουμε την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της Ι.Β. από το εστιατόριο Παρδαλο Κατσικι στην Καρυά Λευκάδας όπου εργαζόταν το τελευταίο διάστημα. 

Αφορμή για την απόλυση ήταν η αντίδραση της Ι.Β σε σεξιστικό για το πρόσωπό της σχόλιο από τον προϊστάμενο προσωπικού, που είναι και μάγειρας του εστιατορίου, σε πελάτη του καταστήματος. Συγκεκριμένα, όταν η συναδέλφισσα ζήτησε το λόγο για το προσβλητικό και υποτιμητικό σχόλιο του προϊσταμένου, εκείνος αρνήθηκε το περιστατικό, άρχισε τις φωνές και τις απειλές μεταφέροντας το σκηνικό της έντασης μπροστά στους πελάτες και τους συναδέλφους της στο χώρο του εστιατορίου. Η απάντηση της εργοδοσίας ήρθε αρκετές ώρες αργότερα, μετά το κλείσιμο της βάρδιας, όταν και ανακοίνωσε την απόλυση στη συνάδελφο, δίνοντας πλήρη κάλυψη στην άθλια και σεξιστική συμπεριφορά του προϊσταμένου. 

Όλα αυτά δεν ήρθαν βέβαια σαν κεραυνός εν αιθρία! Η Ι.Β εργαζόταν στο εστιατόριο από τις αρχές Ιουλίου μέχρι 26.07 που της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η αρχική διένεξη με την εργοδοσία ξεκίνησε με το είδος της δουλειάς που απαιτούσαν απο την Ι.Β. να κάνει. Να στέκεται δλδ όρθια με τις ώρες μπροστά από το εστιατόριο για να προσελκύει πελάτες, κατά παράβαση της σύμβασης εργασίας και της αρχικής συμφωνίας, πράγμα που αρνιόταν με επιμονή, βοηθώντας τους υπόλοιπους συναδέλφους της στο σερβίρισμα. Αυτό το είδος δουλειάς (κράχτης) ζητούταν εκ περιτροπής από όλους τους σερβιτόρους στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Αρκετές φορές χρειάστηκε να αντιπαρατεθεί στη συνήθη πρακτική της εργοδοσίας για σπαστά ωράρια παρά τη ρητή αρχική συμφωνία για συνεχόμενη 8ωρη εργασία. Ενώ το ρεπό έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους στο εστιατόριο που δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα κ ας προβλέπει άλλα η σύμβαση που υπογράφτηκε όταν ξεκίνησε η δουλειά. Όπως ήταν επακόλουθο η στάση της συγκεκριμένης εργαζόμενης, η διεκδίκηση δλδ των θεσμικως κατοχυρωμενων δικαιωματων της, δεν άρεσε στον εργοδότη και προχώρησε στην απόλυσή της.

Η απειλή της ανεργίας, οι λίστες με τους χιλιάδες σε αναμονή σε περίπτωση απόλυσης και η εργοδοτική τρομοκρατία βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή τους στις γαλέρες της τουριστικής σεζόν. Τι κι αν οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για κέρδη-ρεκόρ; Για τα αφεντικά του τουρισμού ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι το ξεζούμισμα των εργαζομένων, οι απειλές και οι απολύσεις. Εργοδότες-ΕΕ-Κεφάλαιο επιδιώκουν μια διαρκή ομηρία όπου οι όροι και οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από το πόσο καλά «πουλάμε το τομάρι μας» και πόσα τελικά είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε.

Σηκώνουμε κεφάλι και αντιστεκόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς! Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία αυτό το καλοκαίρι! Η ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό εκφράζει την αλληλεγγύη της στην απολυμένη εργαζόμενη Ι.Β. Απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Ι.Β Απαιτούμε την άμεση καταβολή των ενσήμων της και των οφειλομένων αμοιβών της καθώς και ολόκληρη την αποζημίωση για την περίπτωση της αναιτιας και πρόωρης διακοπής της σύμβασης της. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η συλλογική οργάνωση και ο ανυποχώρητος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι τα μόνα όπλα που έχουμε για να πετύχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς. 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ 
ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ