ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πανελλαδική Συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιούνη, στα Προπύλαια στις 6 μμ
Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία
Εμείς που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στο πετσί μας όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στην ασφάλιση-υγεία-πρόνοια, είδαμε:
  • να αυξάνουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένας εποχικός εργαζόμενος 80 χρόνια για να πάρει πλήρη σύνταξη
  • να καταργούν τα ΒΑΕ για σχεδόν όλες τις ειδικότητες του κλάδου, για να είμαστε φθηνότεροι στους εργοδότες
  • να κλείνουν το ΤΑΞΥ για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, ώστε να ακριβοπληρώνουμε την αποκατάσταση της υγείας μας
  • να κουρεύουν το ΤΑΠΙΤ για να κλέψουν από το εφάπαξ όσα με ιδρώτα πληρώσαμε για πολλά χρόνια

Αυτό που μας περιμένει από αύριο κιόλας είναι και νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις από 1/7/2014, μέχρι να φτάσουν στην πλήρη κατάργηση τους, ενώ από 1/1/2015 έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις.

Σκοπός τους δεν είναι άλλος από το να μας ρίξουν βορρά στην ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς καμιά εγγύηση και προστασία από το κράτος. Να μετατρέψουν το ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο, για να ληστέψουν ακόμη γρηγορότερα τα όποια αποθεματικά απέμειναν.
Πρόκειται για την ίδια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, μειώνει μισθούς, αυξάνει τη φοροληστεία και χαρίζει από την άλλη νέα κέρδη στη μεγαλοεργοδοσία. Πρόκειται για ενιαία επίθεση από κυβέρνηση και ΕΕ που θα φέρει νέα, μεγαλύτερα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία, πρόνοια και περίθαλψη.
Οι αντασφαλίστηκες αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν, δεν αποτελούν λογιστικό πρόβλημα αλλά πολιτικό. Η συνεχής μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η συζήτηση για την πλήρη κατάργηση τους που θα φέρει αύξηση των δικών μας εισφορών, και δραστική μείωση σε παροχές και συντάξεις είναι συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έχει βαθιά ταξικό περιεχόμενο.
Σε χειρότερη μοίρα θα βρίσκονται οι άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι που εργαζόμαστε σήμερα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εξτρά, μέσα από δουλεμπορικά, εποχικοί για λίγους μήνες, ή σε κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, γιατί δε θα έχουμε καμιά ελπίδα όχι μόνο στη σύνταξη, αλλά ούτε να επιβιώσουμε με την υγεία πλήρως εμπορευματοποιημένη.

Είναι καθαρή «αυτοκτονία» να μένουν αμέτοχοι οι νέοι εργαζόμενοι μπροστά στις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό γιατί –λέει- «αργεί η σύνταξη», ή να αποδέχονται ότι δεν θα την πάρουν ποτέ. Ζούμε όλοι μας από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα των πατεράδων μας και των παππούδων μας, που προσπαθούν με συντάξεις πείνας να καλύψουν τις ανάγκες για διατροφή, στέγη και φάρμακα. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση. Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες να διαλύσουν και την κοινωνική ασφάλιση.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σταματήσουμε την αντιασφαλιστική λαίλαπα που έρχεται
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να παλέψουμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, που θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης.
Προϋπόθεση είναι σήμερα να σταματήσουμε να χαμηλώνουμε καθημερινά τις απαιτήσεις μας, να ζούμε με όλο και λιγότερα, να αποδεχόμαστε το μικρότερο κακό, ή να αναμένουμε συνεχώς μια «λύση από τα πάνω» που δεν θα έρθει ποτέ.
Χωρίς  σύγκρουση και πάλη, τίποτε δεν θα μοιάζει με λιγότερο χειρότερο,
αφού σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτε που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή για μας και τα παιδιά μας, για τους συνταξιούχους γονείς που πρέπει να επιβιώσουν.
Χρειάζεται ο αγώνας να γίνει υπόθεση του κάθε χώρου δουλειάς, να συζητήσουμε με όλους, νέους και παλιούς, μόνιμους και εποχικούς, εξτρά και «νοικιασμένους» για τους σχεδιασμούς στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Να πειστούμε όλοι ότι για να είναι νικηφόρος ο αγώνας μας, πρέπει να έχει προσανατολισμό απέναντι στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία, πρέπει να είναι συνεχής και με διάρκεια.
Γιατί για μας που είμαστε οι παραγωγοί του τεράστιου πλούτου, τίποτε δεν μπορεί να απαιτήσουμε λιγότερο από
ΕΝΙΑΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2010 πριν τις μειώσεις που προέβλεψαν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Να επανέλθουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Να  πληρώσει το κράτος τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων. Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
  • Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  • Να επανέλθει ο υπολογισμός του εφάπαξ για τους ξενοδοχοϋπάλληλους όπως ήταν πριν από τις μειώσεις.
  • Να καταργηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης 50 ενσήμων για την θεώρηση τού βιβλιαρίου υγείας.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση στις 19 Ιούνη στα Προπύλαια, στις 6 μμ
Όλοι με τα πανό των σωματείων μας