Εργοδοτική Ασυδοσία σε γνωστό Μεζεδοπωλείο της Μυτιλήνης

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015



Την Κυριακή 27/09/2015 τα ξημερώματα σε γνωστό μεζεδοπωλείο στα λαδάδικα της Μυτιλήνης,  η  Χ.Β  μέλος της Συνέλευσης Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού Μυτιλήνης, όπου εργαζόταν από τις αρχές του Ιουνίου έως την Κυριακή 27/09/2015 στην κουζίνα του συγκεκριμένου μαγαζιού, μετά το τέλος της βάρδιας της, όταν πήγε να πληρωθεί από τον εργοδότη, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η συναδέλφισσα δούλευε 5 ώρες και πολλές φορές περισσότερες μέρες από αυτές που έλεγε η σύμβαση εργασίας, χωρίς βέβαια να συμπληρώνονται τα ανάλογα ένσημα. Επίσης της ασκούνταν πίεση από τον εργοδότη και από τον υπεύθυνο της κουζίνας, για άμισθη υπερωρία της εργαζόμενης με επιχείρημα την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Η Χ.Β εναντιωνόταν στη συγκεκριμένη νοοτροπία και σε όλο το καθεστώς της μαύρης  και ανασφάλιστης εργασίας, διεκδικώντας τα θεσμικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της.
Η συγκεκριμένη στάση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης δεν μας εκπλήσσει καθόλου καθώς είναι προϊόν της εποχής που διανύουμε, της χούντας των μνημονίων , της τρόικας,  της Ε.Ε.. Της εποχής του παραλογισμού, του αυταρχισμού, της εποχής όπου το απόλυτο και μοναδικό κριτήριο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Της εποχής όπου το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της διεκδίκησης, της διασφάλισης της εργασίας και των δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας χαρακτηρίζονται ως εκβιαστικά και συντεχνιακά.
Η απόλυση της Χ.Β δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι συλλογική και μας αφορά όλους , πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται στο πλαίσιο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων που ζουν συνεχώς στην ανασφάλεια και στην εργασιακή ομηρία.

Στους χώρους εργασίας όταν μιλάς, διεκδικείς και δεν φιλάς το χέρι της εργοδοσίας, αυτή σου δείχνει την έξοδο με απολύσεις και αναγκαστικές παραιτήσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η κουλτούρα του κεφαλαίου, είτε πρόκειται για μικρές-είτε για μεγάλες επιχειρήσεις. Οργανωνόμαστε και δεν αφήνουμε κανένα γεγονός αναπάντητο. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΥΠΑΤΗ, ΑΝΟΧΗ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Κανείς μόνος του στον εκβιαστικό χορό του κεφαλαίου. Να μπούμε όλοι στον αγώνα!

 Συνέλευση Σερβιτόρων Μαγείρων Μυτιλήνης