Με συλλογικό αγώνα κατακτάμε τα δικαιώματα μας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015



Διανύουμε μια περίοδο όπου η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν αμβλύνει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας αλλά αντίθετα την οξύνει πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές των Ε.Ε.-κεφαλαίου-Δ.Ν.Τ. Με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου βλέπουμε μια ακόμα πιο βαθιά επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στην ασφάλιση, στους μισθούς, στις συντάξεις,κατάργηση της συλλογικής σύμβασης κ.α.
  Κοντά στους άλλους κλάδους βρίσκεται και ο δικός μας, αυτός του επισιτισμού. Χρόνια τώρα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ασφάλιση (μερική ή ολική) με πολύ χαμηλά μεροκάματα, αγνοώντας πλήρως τι σημαίνει δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα Κυριακής και αργιών, νυχτερινό επίδομα κ.λ.π. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι η έλλειψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
  Βέβαια όλα τα παραπάνω τα βιώνουν σε μεγαλύτερο και πιο έντονο βαθμό οι σπουδαστές μαγειρικής των Ι.Ε.Κ. (ιδιωτικών ή δημοσίων) και των υπόλοιπων ιδιωτικών σχολών οι οποίοι όχι μόνο καλούνται (στις ιδιωτικές σχολές) να καταβάλλουν ένα υπέρογκο ποσό για την απόκτηση του πτυχίου τους (μια βεβαίωση στην πραγματικότητα η οποία χωρίς την κρατική πιστοποίηση δεν σημαίνει τίποτα) καθώς και για διάφορα άλλα πράγματα απαραίτητα για την φοίτηση (στολή,βιβλία,μαχαίρια) αλλά και στα πλαίσια της πρακτικής (με πρόσχημα την εκμάθηση του επαγγέλματος) καλούνται να δουλεύουν 10-12 ώρες την ημέρα ή και παραπάνω χωρίς κανένα ρεπό καθόλη την διάρκεια της σαιζόν με μισθούς πείνας (300-350 ευρώ το μήνα!!!) δηλαδή μισθούς πολύ κατώτερους από την συλλογική σύμβαση εργασίας.
   Εμείς ως Λάντζα (ένα σχήμα με αριστερές αναφορές που παρεμβαίνει στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού) με πολλές συμμετοχές σε αγώνες του κλάδου κατά τα 3 χρόνια δραστηριοποίησής μας) καλούμε όλους τους σπουδαστές (δηλαδή τους μελλοντικούς εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού) να σταθούνε δίπλα στους συναδέλφους τους που ήδη εργάζονται, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους,να απαιτήσουν να μην θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και να παλέψουν για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο συλλογικά μπορούν οι εργαζόμενοι να πετυχαίνουν νίκες και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους. Για αυτό το λόγο στηρίζουμε την συμμετοχή στα σωματεία όπου γίνεται συντονισμός των εργαζομένων ενός κλάδου και λειτουργούν σαν κέντρο αγώνα για αυτούς. Στηρίζουμε τους λαικούς αγώνες και παλεύουμε για την διεύρυνση τους και την διεύρυνση των αιτημάτων τους και το ίδιο πράττουμε και στον χώρο εργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια απαιτούμε:
·         Άμεση αύξηση του μισθού της πρακτικής στα πλαίσια της εθνικής συλλογικής σύμβασης
·         Πλήρη ασφάλιση και σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων σε κάθε εργαζόμενο του επισιτισμού-τουρισμού
·         Υπογραφή συλλογικής κλαδικής σύμβασης.