Ένα βίντεο αφιέρωμα στο fight for 15$

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Από τα τέλη του 2012 έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ ένας μεγάλος αγώνας από εργαζόμενους σε fast food για την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου, γνωστό και ως fight for 15$. Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές πολιτείες συμπαρασύροντας στον αγώνα χιλιάδες εργαζόμενους από διάφορους κλάδους διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθους. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει εργαζόμενοι σε βενζινάδικα, καθαριστές, οικοδόμοι, κ.α.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κίνημα διεκδίκησης το οποίο έχει πετύχει μια σειρά από νίκες, κατοχυρώνοντας τα 15$/ώρα σε μια σειρά από πόλεις (Seattle, San Francisco, Los Angeles, NY). Όμως οι συνάδελφοί μας στις ΗΠΑ, οι low wage workers, όπως συχνά αναφέρονται, δεν έχουν περιοριστεί στο αίτημα της αύξησης του ωρομισθίου. Θέτουν και αναπτύσσουν τις βάσεις για συνδικαλιστική δράση, οργανώνουν μαχητικές απεργίες και διαδηλώσεις, αναδεικνύοντας ζητήματα εργατικής αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. 

Ο δρόμος που έχουν ανοίξει αποτελεί έμπνευση και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους και όλες εμάς στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Ενάντια στις τάσεις ιδιώτευσης και παραίτησης να εμπνευστούμε από τους εργατικούς και νεολαϊστικους αγώνες που ξεσπούν (όπως αυτές τις μέρες στη Γαλλία), να παλέψουμε ενάντια στο καθεστώς της σύγχρονης σκλαβιάς. Ο αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης είναι παντα επίκαιρος!

Ένα βίντεο-αφιέρωμα στο fight for 15$:


Μοντάζ - υποτιτλισμός 7yx