ΜΑΘΗΤΗΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018



Διανύουμε τη περίοδο όπου στην Ελλάδα ο Τουρισμός αποτελεί πλέον  στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η  σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ,αλλά και οι προηγούμενες , καθοδηγούμενη από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σταθερά εξαφανίζει δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης επιβάλλοντας έναν σύγχρονο καθεστώς δουλείας για τους εργαζόμενους και ένα περιβάλλον ιδανικό για την διεύρυνση νέων μορφών εκμετάλλευσης .Το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο επιδιώκουν να αδράξουν την ευκαιρία της έκρηξης της τουριστικής κίνησης ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία τους βασίζοντας την κυρίως στην δραστική μείωση του εργατικού κόστους . Τα εκατομμύρια των  επισκεπτών θα περάσουν και αυτή τη χρονιά πάνω από τα τσακισμένα κορμιά των εργαζομένων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να απασχολούνται σε συνθήκες κάτεργου με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης . Οι ίδιες συνθήκες εργασίας περιμένουν και φέτος τους επονομαζόμενους «μαθητές»  - «πρακτικάριους»  οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν καλούνται να συμμετέχουν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία αλλά αποτελούν ένα εξαιρετικά φθηνό έως και τσάμπα εργατικό δυναμικό που οι εργοδότες θέλουν να εκμεταλλευτούν με πρόφαση τη μαθητεία .  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όσο τα κέρδη του τουρισμού ανεβαίνουν με ξέφρενους ρυθμούς (20% το 2016 και 15% το 2017, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος αγγίζουν τις 30.000.000 αφίξεις), τόσο αυξάνεται και η τάση στους μαθητές να στραφούν στην τεχνική εκπαίδευση, ειδικά σε σχολές τουριστικής εκπαίδευσης .


Με τι συνθήκες όμως;
Όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να σπουδάσουμε σε ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων, για να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή αβεβαιότητα και περιπλάνηση. Δε μας περιμένει όμως μια εύκολη καριέρα. Σπουδάζουμε σε τμήματα έως και 30 ατόμων, σε εργαστήρια που δεν τηρούνται πάντα οι συνθήκες ασφαλείας, και όλα αυτά με μεγάλο χρηματικό κόστος (για εμάς και τις οικογένειές μας). Μας υπόσχονται γκλαμουράτες δουλειές, αλλά μας προορίζουν για φτηνούς εργάτες που ίσα ίσα θα ξέρουν την δουλειά ώστε με τον φόβο της ανεργίας να δεχόμαστε μισθούς-ψίχουλα όσο αυτοί θα αυξάνουν τα κέρδη τους .Κάθε καλοκαίρι θα μας στέλνουν πρακτική, σε συμφωνία με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στην Κρήτη, στην Ρόδο κλπ για να βγάλουμε την λάντζα, κυριολεκτικά και μεταφορικά…Στην πραγματικότητα δουλεύουμε σαν μαθητές , σαν πρακτικάριοι με όρους και συνθήκες εργασίας  κάποιου περασμένου αιώνα., μερικώς  ασφαλισμένοι ή εντελώς ανασφάλιστοι , μας παρέχουν τρώγλες για χώρους διαμονής ενώ τα ωράρια εργασίας  προσεγγίζουν την φυσική εξόντωση. Τέλος ολοκληρώνοντας το  ¨μαρτύριο¨ της πρακτικής, γυρνάμε στην σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας ή της επισφαλούς και ελαστικής εργασίας, για να πληρώσουμε ξανά τα δίδακτρά κι αυτού του έτους μέχρι επιτέλους να καταφέρουμε να πάρουμε την πολυπόθητη πιστοποίηση για να βγούμε και με την βούλα στην σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν αριστουργηματικά ετοιμάσει για εμάς  το κουαρτέτο κυβέρνηση-ΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!

Απέναντι στα σχέδια τους να αντιπροτάξουμε την οργάνωση , την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα. Να συγκροτήσουμε μαχητικούς σπουδαστικούς συλλόγους παντού , επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, πρακτικής ή μαθητείας και να δημιουργήσουμε τους όρους για συντονισμό όλου αυτού του δυναμικού. Απαιτούμε πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους χώρους πρακτικής άσκησης και μαθητείας. ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ.

Απαιτούμε :
·         Δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν εξοπλισμός εργασίας και ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών.
·         Εργαστήρια, προσωπικό και υποδομές, όπου θα παντρεύεται η θεωρία με την πράξη και θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες και το συμφέρον των μαθητών. (θα αποκτούν ουσιαστική, πολύπλευρη γνώση και εμπειρία). Εργαστήρια μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο και όχι σε εξωτερικούς συνεργάτες.
·         Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.
·         Καμιά διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για τους σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των όρων υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Όχι στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε φορέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, στην εκχώρηση λειτουργιών του σε εργολάβους.
·         Κατάργηση της μαθητείας και όλων των μορφών επισφαλούς και εκ περιτροπής εργασίας. Υποχρεωτική σύμβαση για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική, με κατοχυρώμενα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και μισθό στα επίπεδα της Κλαδική Σύμβασης . Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ενιαία μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα.
·          Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και του συμφώνου πρώτης απασχόλησης για τη νεολαία. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
·         Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στη βιομηχανία και την κερδοσκοπία της κατάρτισης – επανακατάρτισης και των πιστοποιήσεων.
·         Ενιαία δίχρονη αποκλειστικά δημόσια τεχνικό-επαγγελματική εκπαίδευση για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση με δυνατότητα ελεύθερης μεταπήδησης στις αντίστοιχες σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ Με κατοχύρωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο. Με μόνιμο προσωπικό. Με τομείς και ειδικότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου και των τραπεζών.
Σε μια εποχή κρίσης, ανεργίας και μορφών εργασίας - σκλαβιάς, εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και μια καλύτερη προοπτική για την γενιά μας!