Μια οφειλόμενη απάντηση - διευκρίνηση

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μετά την ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων σχετικά με την αγωνιστική εργατική συσπείρωση Λάντζα στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, θέλουμε να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα από πλευράς μας.
Το κείμενο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση περιέγραφε μια από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε ως Λάντζα στο μαγαζί “Revolt”στα Εξάρχεια, στα πλαίσια του νικηφόρου αγώνα για την καταβολή δεδουλευμένων απολυμένης συναδέλφισσας. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση περιέγραφε τις δηλώσεις ενός ατόμου μέσα από το μαγαζί, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του ΣΣΜ και στην προσπάθειά του να «κατευνάσει» τα πνεύματα, πρότεινε να μιλήσουμε με το ΣΣΜ «ώστε να τα βρούμε». Την επόμενη μέρα, περιγράφοντας την εξέλιξη των κινητοποιήσεων -όπως κάναμε μετά από κάθε παρέμβαση έξω από το μαγαζί-, αναρτήσαμε στο διαδίκτυο ανακοίνωση-δελτίο τύπου. Εντός της ανακοίνωσης υπήρξε αναφορά σχετικά με το περιστατικό. Στη συνέχεια (μετά από λίγες ώρες) η εν λόγω ανακοίνωση αποσύρθηκε διότι θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να συνδεθεί η προσωπική στάση ενός ατόμου με το σωματείο.Την ίδια στιγμή επικοινωνήσαμε με μέλος του Σωματείου γνωστοποιώντας του το γεγονός και εξηγώντας την κατάσταση. Έτσι, θεωρήσαμε το συμβάν λήξαν, για αυτό και η ανακοίνωση του ΣΣΜ σχεδόν 3 μήνες μετά μας προκάλεσε έκπληξη. Βέβαια, αντίστοιχη έκπληξη μας είχε προκαλέσει η μη ενεργή στήριξη του ΣΣΜ όπως και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων, που κράτησαν την ίδια ουδέτερη στάση σε αυτόν τον αγώνα.
Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι/ες στον κλάδο και ως μέλη της Λάντζα και του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων έχουμε στηρίξει και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αντι-εργοδοτικούς αγώνες που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει το ΣΣΜ στον κλάδο του επισιτισμού.

Οι θέσεις και η κριτική μας για τις αδυναμίες των συνδικαλιστικών δομών του κλάδου είναι γνωστές. Στην εποχή του 3ου Μνημονίου, όπου Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, στοχεύουν στη διάλυση κάθε εργατικής διεκδίκησης και αγώνα, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της εργασίας μας είναι αναγκαία. Μέσα από μαχητικούς συλλογικούς αγώνες, μακριά από λογικές ανάθεσης και ενάντια στις ξεπουλημένες γραφειοκρατίες, αγωνιζόμαστε ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο βιώνει ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία.