Ψήφισμα Συμπαράστασης σε απολυμένη εργαζόμενη μεζεδοπωλείου της Μυτιλήνης

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015



Ως ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό   

Καταγγέλλουμε την άκυρη και καταχρηστική απόλυση της Χ.Β., όπου εργαζόταν σε γνωστό μεζεδοπωλείο στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης.

Η Χ.Β εργαζόταν από τις αρχές του Ιουνίου έως την Κυριακή 27/09/2015 στην κουζίνα του συγκεκριμένου μαγαζιού, μετά το τέλος της βάρδιάς της, όταν πήγε να πληρωθεί από τον εργοδότη, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η συναδέλφισσα δούλευε 5 ώρες και πολλές φορές περισσότερες μέρες από αυτές που έλεγε η σύμβαση εργασίας, χωρίς βέβαια να συμπληρώνονται τα ανάλογα ένσημα. Επίσης της ασκούνταν πίεση από τον εργοδότη και από τον υπεύθυνο της κουζίνας, για άμισθη υπερωρία της εργαζόμενης με επιχείρημα την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Η Χ.Β εναντιωνόταν στη συγκεκριμένη νοοτροπία και σε όλο το καθεστώς της μαύρης  και ανασφάλιστης εργασίας, διεκδικώντας τα θεσμικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της. Όπως ήταν επακόλουθο η στάση της συγκεκριμένης εργαζόμενης δεν άρεσε στον εργοδότη και προχώρησε στην απόλυσή της.
Τα ελαστικά ωράρια, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες η αυθαιρεσία είναι φαινόμενα που βιώνουμε και εμείς καθημερινά στους δικούς μας χώρους δουλείας. Χαμηλοί μισθοί που συνεχίζουν να μειώνονται, καθυστερήσεις και πληρωμές έναντι, ξεχείλωμα με διάφορους τρόπους του χρόνου εργασίας, εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων (με ατομική σύμβαση, voucher,) και στο βάθος η απειλή της ανεργίας.


Ως ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό  
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην απολυμένη εργαζόμενη και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της και ολόκληρη την καταβολή των ενσήμων της. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η συλλογική οργάνωση και ο ανυποχώρητος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι τα μόνα όπλα που έχουμε για να πετύχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις δεκαετιών έχουν ισοπεδωθεί και συνεχίζουν να συνθλίβονται καθημερινά.

Η μόνη λύση βρίσκεται στους μαζικούς, ενωτικούς και αποφασιστικούς αγώνες.