Κείμενο στήριξης της Λάντζα

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κείμενο στήριξης της Λάντζα
για τις εκλογές στο σωματείο επισιτισμού – τουρισμού Αττικής

Με τους καιρούς να ‘ναι κόντρα…
            Διανύουμε ακόμη μια χρονιά που η καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας γίνεται καθημερινότητα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη σύμπλευση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μηχανισμών του (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), φορτώνει ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο στόχος; Το ξεπέρασμα της κρίσης να βαρύνει τη τσέπη και τη ζωή του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων, την ώρα που οι εκφραστές αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος θα συντηρούν και θα αυξάνουν τα κέρδη τους.
                Όλες οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έχουν έρθει από κυβερνήσεις και ΕΕ αυτά τα χρόνια, έχουν ορίσει μια κατάσταση: την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης και της θυσίας των κεκτημένων μας στο βωμό της κρίσης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Παρουσιάζοντας τη παραπάνω κατάσταση ως αναγκαίο κακό, δουλεύουμε όλο και λιγότεροι, αλλά όλο και περισσότερο, σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Μια τέτοια κατάσταση, την ώρα που χτυπάει τα δικαιώματα μας, προσδίδει σωτηρία και κέρδος στο κεφάλαιο και τα αφεντικά.
                Σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται και το νέο ασφαλιστικό, που έρχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στο κλάδο μας. Τα ήδη κατακρεουργημένα καθεστώτα εργασίας στον επισιτισμό, που ορίζονται από απολύσεις, μεροκάματα πείνας, σπαστά ωράρια, ελάχιστα ένσημα έως καθόλου και ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, θα οξυνθούν με την άφιξη του νέου ασφαλιστικού. Και αυτό, δεν είναι παρά ένα ακόμη έργο της μνημονιακής επιδρομής.
Το που θα πάει αυτή η κατάσταση, απαντάτε εν μέρει από τους αριθμούς: στο 24% συνολικά και στο 48,9% στους νέους φτάνει η ανεργία στη χώρα. Οι διαθέσεις των κυβερνήσεων και των δανειστών με τους οποίους συνεργάζονται, έχουν εκδηλωθεί τόσο από τις κινήσεις, όσο και από τις δεσμεύσεις τους. Προκειμένου να σώσουν τα κέρδη και τη κυριαρχία μιας χούφτας εκμεταλλευτών, θα αναπαράγουν ολοένα και σκληρότερα το νόμο-προϋπόθεση του ίδιου του συστήματος τους: ο πλούσιος να γίνεται πλουσιότερος, σε βάρος του φτωχού που θα γίνεται φτωχότερος.

…διαλέγουμε στρατόπεδο!
            Ενάντια σε όλη αυτή τη μεθοδευμένη σαπίλα που στοχεύει στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα κεκτημένα μας, δίνουμε τη δική μας απάντηση!
                Ως Αγωνιστική Παρέμβαση στον Επισιτισμό, εργατικό σχήμα που παρεμβαίνει στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στο Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε., γνωρίζουμε τη κατάσταση στο κλάδο μας. Μέσα από το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, ενάντια σε όλες τις λογικές του ατομικού δρόμου και της παραίτησης, δίνουμε τη μάχη για τα αυτονόητα που αυτή τη στιγμή εμείς και οι συνάδελφοι μας στερούμαστε.
                Θεωρούμε πως χρειάζεται οργάνωση και αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς. Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με γενναίες αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τα βραδινά μεροκάματα,  τις Κυριακές  και τις αργίες, την καταβολή δώρων και επιδομάτων καθώς και ανθρώπινα ωράρια εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες.
                Ωστόσο, όσο και αν τα παραπάνω φαίνονται αυτονόητα, η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Διαφαίνεται μέρα με τη μέρα πως αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κανένας «σωτήρας» δε μας δωρίσει τίποτα. Η δύναμη μας, βρίσκεται στους ταξικούς μας αγώνες και την ισχυροποίηση των σωματείων μας. Θεωρούμε πως το σωματείο πρέπει να στηρίζεται στη δύναμη των εργαζομένων, στις γενικές τους συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες, με δομές ανεξάρτητες από το κράτος, τα αφεντικά και την ΕΕ. Με όπλο το δίκαιο του αγώνα  ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και ασπίδα τις δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στους εκβιασμούς των αφεντικών, το σωματείο πρέπει να είναι πρωτοπόρο και μαζικό στη μάχη για τη διεκδίκηση της εργασίας με τους ανθρώπινους όρους που περιγράψαμε, των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, αλλά και συνολικά στην ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε!
                Σε αυτή τη κατεύθυνση, στηρίζουμε - και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν την - «ΛΑΝΤΖΑ-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό» στις εκλογές του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, στις 4-10 Απρίλη! Είναι μια δύναμη, που μέσα από τη μάχιμη παρέμβαση της έχει συμβάλει στην οργάνωση και την αναζήτηση των εργαζομένων, ημιαπασχολούμενων και άνεργων στον κλάδο. Κόντρα σε λογικές αποξένωσης, έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο στην ενδυνάμωση των συλλογικών αγώνων και στην μετατροπή του σωματείου σε ανοιχτό και συμμετοχικό εργαλείο διεκδικήσεων των σύγχρονων εργατικών αναγκών μας!
Θεωρούμε πως η ψήφος στη ΛΑΝΤΖΑ, είναι ψήφος αποδυνάμωσης του υποταγμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της ανοχής, της αδράνειας, του συμβιβασμού. Η ψήφος στη ΛΑΝΤΖΑ, είναι ψήφος αγώνα, ανασυγκρότησης των σωματείων με τους εργαζόμενους  στο τιμόνι, μαχητικής απάντησης στην σημερινή εργασιακή βαρβαρότητα, ανατροπής!

4-10 Απρίλη, ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε!
Ψηφίζουμε-στηρίζουμε ΛΑΝΤΖΑ!