Ανακοίνωση Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών επαγγελμάτων αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το ξενοδοχείο Athens Ledra  (Πρώην Ledra Marriott)  εξέδωσε ένα κατάπτυστο Δελτίο Τύπου με το οποίο τολμά να βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται εδώ και μήνες .
Η στάση της Ομοσπονδίας δε μας προκαλεί καμία έκπληξη καθώς είναι γνωστό ότι η ηγεσία της αποτελεί διαχρονικά πιστό σύμμαχο και υπερασπιστή των συμφερόντων κάθε μεγαλοξενοδόχου. Είναι η ίδια ηγεσία που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και περιορισμούς εργατικών δικαιωμάτων με πρόφαση την οικονομική κρίση, η οποία όμως ποτέ δεν άγγιξε το μεγάλο Τουριστικό κεφάλαιο και τους ξενοδόχους που εξακολουθούν να κερδοφορούν  από το μόχθο και τον ιδρώτα του κάθε εργαζόμενου.
Η στοχοποίηση των εργατικών αγώνων με τον τρόπο που περιγράφεται στο Δελτίο Τύπου δίνει άλλοθι  στο κάθε εργοδότη μεγαλοξενοδόχο να επιβάλει τους δικούς του όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης όπου τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις θυσιάζονται στο βωμό της επιβίωσης μιας επιχείρησης που εδώ και 30 χρόνια έχει συσσωρεύσει πλούτο και αμύθητα κέρδη για τα οποία δεν αναφέρεται ούτε λέξη.
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας εμφανώς προσπαθεί να προωθήσει τη βούληση της εργοδοσίας να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων και τολμά να καταδικάσει τις μορφές πάλης που οι ίδιοι έχουν επιλέξει στις συνελεύσεις τους με αποφάσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του επιχειρησιακού σωματείου. Εκφράζει απόλυτα τη θέση κάθε «μπαταχτσή» ξενοδόχου που τον βολεύει αφάνταστα να περιφέρεται η έμμεση απειλή ότι μια απεργία θα οδηγήσει στο κλείσιμο την επιχείρηση.
Ο αγώνας των εργαζομένων του Ledra είναι ένας αγώνας όλων, οι αντοχές του κινήματος δοκιμάζονται σε μια περίοδο που οι συγκυρίες επιβάλουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εργατικού ανατρεπτικού μετώπου που δεν θα τολμούν οι εργατοπατέρες της ομοσπονδίας να χρωματίζουν θέλοντας έτσι να το διασπάσουν. Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού οφείλει να κλιμακώσει κι αυτό τις κινητοποιήσεις κηρύσσοντας παναττική απεργία και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο ασκώντας πίεση στην εργοδοσία ώστε να αναγκαστεί καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την αδικία και την διαρκή εκμετάλλευση.

ΛΑΝΤΖΑ αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό